2080 főt bocsátanak el a Malévtól - mennyi munkahelyet teremt a Ryanair?

ElbocsátásokA Malév Zrt. 1.100 munkavállalóján kívül a leánycégekben foglalkoztatottak harmadát is elbocsátják. A földi kiszolgálást végző Malév Ground Handlingnél 450 munkavállalótól, a karbantartó ACE-nél 230-tól, továbbá a Trenkwaldertől kölcsönzött 300 dolgozótól válnak meg a Malév egy hete bejelentett leállása miatt.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a becsődölt légitársaság közel 500 hazai vállalkozásnak is adott rendszeres megrendelést....

Szakértők szerint azonban ennél jóval több család megélhetése került veszélybe a Malév leállásának következtében. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) alelnöke hagnsúlyozta, hogy egy az országnak éves szinten mintegy 4 milliárd euró valutát, a munkahelyek mintegy 10-13 százalékát hozó, a nemzetgazdaság más területére is jelentős multiplikátor hatással rendelkező ágazat került veszélybe.

Közvetlenül és közvetve 2400 munkahely a Ryanairnél

Pénteken Dublinban véglegesítik azt a megállapodást, amely az ír fapados légitársaság, a Ryanair és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. között jött létre a budapesti repülőtér használatáról, amit csütörtökön Budapesten jelentett be Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója.

A vezérigazgató a sajtótájékoztatón közölte azt is, hogy a légitársaság február 17-én nyitja meg budapesti bázisát, amely az 51. lesz, és ahol 5 repülőgép állomásozik majd. Három már jövő péntektől, két új Boeing 737-es pedig március közepén érkezik a gyárból.

Az MTI kérdésére a vezérigazgató elmondta, hogy a magyar kormánnyal is tárgyaltak, de a kapott kedvezmény nagyságát és mibenlétét nem árulta el. A Ryanair eredetileg március 12-én tért volna vissza öt útvonal megnyitásával a budapesti repülőtérre, miután 2010-ben - a magas repülőtéri árak miatt - megszüntette budapesti járatait.

A január végén közölt kétmillió utassal szemben az ír légitársaság 2,4 millióval számol az első évben. Az eredetileg tervezett 36-tal szemben heti 57 járatot indítanak. Az új bázis létrehozásával - mondta a vezérigazgató - közvetlenül és közvetve 2400 munkahely jön létre. Az öt repülőgépes budapesti bázis 350 millió dollár beruházást jelent. A Ryanair a repülőtér kettes terminálját használja, de azt, hogy milyen feltételekkel, üzleti titokra hivatkozva nem közölte. Annyit mondott: remélik, hogy a gyors forgalomnövekedés érdekében a Budapest Airport mérsékli az árakat. Hozzáfűzte: az igaz, hogy a beruházások miatt magasak a repülőtér-üzemeltető költségei is.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mikor szüntetnek meg járatot Budapestről, Michael O'Leary azt mondta, a nyári menetrend végére már látják, hogy mely útvonalakon éri el a férőhely-kihasználás (load factor) a 75-80 százalékot, és azt követően gondolkodnak el más célállomáson.

Réger Andrea, a Ryanair személyzeti menedzsere a sajtótájékoztatón ismertette, hogy ezen a héten 350 Malév alkalmazottnak tartottak bemutatót és beszélgettek el velük. A jövő héten Budapesten interjúra és a technikai tudás felmérésére várják a jelentkezőket.

Michael O'Leary nem titkolta, hogy agresszív versenyben vannak a másik nagy fapados légitársasággal, a Wizz Airrel. Hosszasan ismertette a Wizz Air eredményeit összehasonlítva a Ryanairével. A Ryanairnek, tőzsdei cégként, kötelező rendszeresen közzétenni a gazdálkodás eredményét.

MTI

HR Portál