Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

diákmunkaAlkalmazhatóság

Diákmunkát általánosságban használják alkalmi és projektmunkák esetén, egyszerű betanított tevékenységekre vagy szezonális, például turizmust, kereskedelmet kiszolgáló ágazatokban néhány napra, hétre, hónapra. Például: csomagolás, leltár, adminisztráció, hostess munka stb. Hasonlóan elterjedt a rendszeresen felmerülő szakmai tevékenységekben, az úgynevezett gyakornoki programokban való részvétel. Például: IT, pénzügy, marketing, értékesítés, logisztika, gyártás, HR. Ezeket a feladatokat kizárólag egyetemi, főiskolai hallgatók látják el rendszeresen, heti meghatározott mennyiségű órában.

Gazdaságosság

Figyelem! A diákmunka alkalmazása csak iskolaszövetkezeti tagok munkavégzésén keresztül élvez szociális adómentességet. Anyagilag azonosan motivált munkavállaló esetén, azokon a területeken, ahol alkalmazható a diákmunka, egyértelmű az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás gazdaságossága.

Biztonság, szakszerűség

Az elmúlt években a diákmunkával kapcsolatos elvárások hasonlóvá váltak a felnőtt foglalkoztatáshoz. Így a toborzás-kiválasztásban is hasonló média megjelenést, tanácsadói részvételt, szoftveres támogatást kell biztosítania az iskolaszövetkezetnek. A diákmunkával kapcsolatos előírásokat az Mt. ( jelenlegi XII/A. fejezet, 2012. július 01-jétől XVII. fejezete ) is szabályozza, rendelkezéseinek betartása garantálja a törvényes foglalkoztatást.

Teljes körű szolgáltatás a kényelem érdekében

A cég meghatározza, milyen típusú munkát kíván megrendelni, a diákszövetkezet pedig:

  • álláshirdetést ad fel
  • ellátja a toborzás-kiválasztás teendőit
  • szerződést köt a kiválasztott diákokkal
  • elvégzi a hatósági bejelentést
  • gondoskodik a beosztásról, kezeli a hiányzásokat
  • visszaigazolt teljesítés alapján bérszámfejtést végez
  • utalja a bért a diákoknak

    A diákmunka nem helyettesítheti, de kényelmes és gazdaságos kiegészítője lehet a főállású foglalkoztatásnak alkalmi és szezonális munkaerőigény esetén. A gyakornoki programok pedig támogatást biztosítanak a későbbi főállású munkakörök betöltésénél is. 

HR Portál

mindiák.hu  iskolaszövetkezet