Kánikulaöltözék állásinterjúra - csak nőknek!

állásinterjúra felöltözniAzt már mindenhol leírták, mit kerüljünk, ha állásinterjúra megyünk:

 • nyitott orrú cipőt,
 • mély dekoltázst,
 • miniszoknyát,
 • harisnya nélküliséget,
 • kilátszó melltartópántot, egyéb átsejlő fehérneműt,
 • fehérnemű-néküliséget (khm, már erre is fel kell hívni a figyelmet),
 • áttetsző ruhadarabokat.

  Zárt cipőben, garbóban, nejlonharisnyában, 40 fokban csakis elrontani lehet egy interjút, mert azon fog feszengeni szegény jelölt, hogy mennyire látszik rajta, hogy folyik a víz minden testrészén. Az utca, vonat, busz, villamos, amit utunk során érintünk, használunk, többnyire nem légkondicionált, így az interjú helyszíne felé tartva, már az úton szalonképtelenné válhat a gondosan összeválogatott szettünk.

  Kétségbeesés helyett válasszunk olyan öltözéket, ami biztosítja jó megjelenésünket még kánikulában is. Egy átlagos irodai környezetre válassz rövidujjú blúzblézert, sötétkéket, sötétbarnát, feketét, bordót, ami neked jól áll. Ha túl mélyen dekoltált lenne, végy alá egy színben passzoló világos, ujjatlan topot is. Tudom, furán hangzik, hogy kánikulában sötétet, de komoly érv szól mellette: nem látszik rajta az izzadságfolt. A gallérja, szabása kellően elegánssá teszi, a rövid ujja a nyárias jelleget mutatja. Sőt, többnyire a világos, szellős ruházat lehet melléfogás, mert kíméletlenül áttetszik a fehérnemű. Ha speciális, erre kitalált fehérneműt veszünk, akkor sem járunk sokkal jobban: azt találgathatja az erre fogékony közönség, van-e rajtunk fehérnemű. Ez egy újabb érv a sötétebb viselet mellett.

  A nejlonharisnya viselés kínja helyett válassz "business" szabású nadrágot, ami színben passzol a felsőhöz. Általában a sötét felsőnél jónéhány árnyalattal világosabb a nyerő.

  Cipő: ha a nadrág megfelelően hosszú, akkor csak a cipőorrnak szabad kilátszania. Itt tényleg ronda lenne egy nyitott orrú cipő, úgyhogy kénytelen vagy zártorrút venni. Színben passzolót kellene találni, nem, a fekete nem jó mindenhez. Titokzokni, bokazokni felejtős, esetleg térdfix a nadrág alá, az úgy látszik, mintha harisnyát vettél volna.

  Következő szentségtörő tanácsom, hogy igenis lehet nyári ruhában menni állásinterjúra. Legyen térd alatt érő, lágy esésű anyagból, egyszínű, elegáns, de nem alkalmi, sötétszínű, rövidujjú, nem dekoltált. Véletlenül se pántos, vállat szabadon hagyó fazon. Ehhez sem kell harisnya, csak ápolt lábak, és megintcsak zárt orrú (de akár pántos sarkú) cipő.

  Mindenképpen érdemes kerülni a "úttörőhatást", azaz fehér blúz, fekete, vagy sötétkék nadrág, szoknya nem igazán jó összeállítás, bár sokszor láttam ilyet. Az ilyen öltözék hiába tűnik elegánsnak, sokszor kényszeredett, túlzottan megfelelni vágyó, bizonytalan személyiséget sugároz, akit könnyű kihasználni.

  Ha ismert, hogy az adott állásban milyen öltözék az elvárás, érdemes ezt betartani. Például ha tudod, hogy az adott helyen kizárólag fekete kosztümben kell dolgozni, ne is próbálkozz mással. Ha a cégnél egyenruha, formaruha van, azt ne utánozd. Majd, ha felvesznek, hordhatod, addig kifejezetten ellenszenves lennél egy formaruhát utánzó öltözékben.

  Tudd viselni, amit felvettél. Ha nem szoktál szoknyát hordani, most se tedd. Ha sminkelni sem szoktál, akkor állásinterjúra se próbálkozz vele. Egyébként is, semmi olyat ne tégy előtte magaddal (új hajszín, frizura csak erre az alkalomra), amihez nem vagy hozzászokva. Feszélyezni fog, és ez rányomja majd a bélyegét a viselkedésedre is. Ha nem szoktál hozzá a magassarkú cipőkhöz, még erre az alkalomra se vegyél fel ilyet, mert interjúra menet elesni nem jó ómen, levert térddel, piszkos ruhában megjelenni nem szabad. Ha valami ilyesmi történt veled, telefonálj oda még az interjú előtt, hogy nagyon sajnálod, de halaszthatatlan esemény jött közbe, most tudtad meg, és nem tudsz interjúra menni. E hívás alkalmával azonnal kérj másik időpontot is! Így még lehet esélyed az állásra. A másik oldalon is emberek ülnek, megértik, ha valami váratlan történik valaki életében. Ha mégsem, akkor lehet, hogy jobb is, ha nem interjúzol velük.

  Ha állásinterjúra hívnak, többnyire lesz egy név, pozíció, akit majd keresni kell. Ha egy külföldi hangzású nevet hallasz, mindig légy tekintettel az ő kultúrájukban elvárt öltözködési szokásokra. Ez nem azt jelenti, hogy arab, indiai interjúztatóhoz arab vagy indiai nők szokásos öltözékét kell felvenned, csak azt, hogy nagyon visszafogottan öltözz, az átlagosnál is zártabban. Például hosszúujjú, magasan gombolódó felső, takart váll, boka, business szabású nadrág, zárt cipő. Nyáron is.

  Az állásinterjú ne legyen egy különleges alkalom, amire külön felöltözöl, kiöltözöl.

Legyen egy-két ruhadarabod, ami kellően elegáns erre, de a szokásos megjelenéseden ne változtass csak emiatt. A másik fél is olyan ruhában lesz, mint általában a munkahelyén szokott.


Jobangel HR Blog